8. Ramai antara kita yg tak tahu bila sebenarnya yang boleh guna medical card kan.. okey jas nak explain sikit, biasanya mana-mana medical card apply concept yang sama tapi untuk lebih jelas korang boleh hubung balik agen-agen masing-masing kay.. 1- Kemalangan. Kemalangan takyah risau sangat, boleh terus guna sebaik sahaja polisi dah inforce. Bayaran bulanan anda itu perlukan berapa bulan untuk mendapat jumlah RM150,000 ? Atau anda selama ini memang lebih suka pergi ke Hospital Kerajaan kerana anda dapat keistimewaan sebagai kakitangan kerajaan. Kita buat rawatan khusus untuk menjaga tabung Takaful duit orang ramai Find out more about the most flexible and affordable individual and family insurance plans here! Berdasarkan pandangan doktor klinik berkenaan, Jika dinasihatkan berjumpa pakar Bawa surat rujukan (refer letter) tersebut ke hospital swasta dan pergi ke kaunter admission. Untuk manfaat masa mendatang. Semoga senarai ini membantu anda membuat pilihan terbaik. Even now tak perlu bawa physical medical card pergi hospital, just guna apps di handphone sahaja ... jatuh tangga, terpotong pisau, digigit haiwan, masalah gigi akibat kemalangan, bil klinik boleh … Created By Zul Fattah | Distributed By Gooyaabi Templates. Macan insurans kereta atau motor. Reply Sila klik di pautan ini untuk mendaftar. Pilihlah AIA Public Takful sebagai Medical Card pilihan anda. Kemalangan takyah risau sangat, boleh terus guna sebaik sahaja polisi dah inforce. Tak kisah lah kita guna yang mana. Tahunan antara RM100,000 ke RM1.75 Juta. AIA mempunyai plan medical card untuk kemasukan ke lebih 90 Hospital Panel di Malaysia, terdapat pelbagai pilihan pakej: - Pakej Individu Boleh Hubungi saya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai plan ini, 0173221773 - Harris Tak kisah lah kita guna yang mana. Contoh cerita-cerita : Medical Card tipu. Dan, medical card kebiasaannya hanya boleh digunakan bila kita confirm warded lebih dari 6 jam. Alamat. Dapatkan diognos kesihatan anda di bahagian kecemasan hospital ataupun klinik. ... Anda boleh survey kad perubatan percuma di … Hospital Kerajaan mempunyai servis yang baik oleh itu jumlah pesakit adalah ramai, jadi waktu menunggu agak lama dan jumlah katil wad mungkin tidak mencukupi. Save cepat! Harus diingat, Medical card adalah digunakan waktu kecemasan yang mana jika kita memerlukan rawatan yang memerlukan kos yang tinggi contoh appendik, sakit jantung, demam denggi, demam panas, kanser, kemalangan. Boleh pakai medical card tu. Medikal kad untuk Rawatan Pesakit Luar – anda boleh membuat tuntutan semula bil-bil rawatan pesakit luar di klinik dan hospital akibat kemalangan tanpa perlu dimasukkan ke hospital. Biasanya medical card pun dah cukup buat kebanyakan orang. Saya sarankan sebolehnya berjumpa doktor di klinik biasa berdekatan terlebih dahulu. Life is unpredictable but when it comes to your health, it shouldn't be compromised. + lebih independent bila gagal hubungi ejen. Bergantung kepada jenis Medical Card yang dimiliki, pesakit sama ada perlu membayar sejumlah deposit semasa kemasukan ke hospital atau tidak bergantung kepada kepantasan syarikat insurans/takaful Medical Card tersebut mengeluarkan Guarantee Letter (GL) kepada hospital. Bagi anak ke 5 dan selebihnya, anda perlu ambil plan berasingan bagi mereka iaitu plan individu. Bil-bil rawatan ini adalah berdasarkan "pay & claim". Kemudian baru warded. Hanya boleh claim kes kemalangan dan penyakit yang tidak spesifik seperti demam akibat infection atau yang lain-lain. Pertama sekali kita harus memastikan jenis masalah berkenaan. Nasib baik aku tak ada Takaful. Yang mengeluh rugi ni dia rugi sangat sebab tak bersyukur yang dia dikurniakan Allah kesihatan yang baik tapi masih mengeluh rugi. Jika dalam setahun anda hanya demam 2-3 kali, yang mana rawatan di klinik hanya RM70-RM80 sekali rawatan atau hanya telan panadol yang berharga RM1.00 sebijik, perlukah anda mempersoalkan kenapa medical card tak boleh guna di klinik untuk rawatan pesakit luar. Boleh tanya detail saya di 016-6269627. Antara bacaan yang korang kena tahu juga Ko-Takaful, Ko-Bayaran dan Tanggungan Penuh, Pingback: 12 PENGECUALIAN UTAMA DALAM TUNTUTAN TAKAFUL - Akif Radzi, Your email address will not be published. Tujuan saya menulis posting ini adalah untuk menyediakan 10 langkah cara guna medical card kepada semua pemilik medikal card supaya dapat memudahkan urusan kemasukkan korang ke hospital. Jika tak boleh guna untuk rawatan pesakit luar di klinik baik tak payah, apa gunanya ada medical card ni ?.Harus diingat, Medical card adalah digunakan waktu kecemasan yang mana jika kita memerlukan rawatan yang memerlukan kos yang tinggi contoh appendik, sakit jantung, demam denggi, demam panas, kanser, kemalangan. ZERO Deposit ke Hospital Platinum AIA. Apabila kita menghadapi masalah kesihatan. Cara paling mudah nak tahu adalah lihat pada medical card atau semak polisi. Jika masih tak dapat status, sila insist dengan doktor merawat dan call AIA Care Line = 1300888933 @ 03-20561111 untuk status GL anda. Sila SIMPAN RESIT KLINIK. Pihak insuran (medical card) telah … di mana, semua permohonan baru dan ingin memilih kaedah pembayaran menggunakan autodebit melalui kad ATM atau akaun … Required fields are marked *. Cakap nak guna medikal kad. Apatah lagi apabila mempunyai penyakit 3 serangkai – sakit jantung, kencing manis dan darah tinggi. Satu plan memberikan anda perlindungan bagi 2 orang ibubapa dan 4 orang anak anak. Pelan Medical Card AIA. Urusan ini akan diuruskan oleh pihak hospital dengan syarikat Takaful anda. Kalau dengan medical card yang saya ambil untuk anak ni, sebarang bil klinik sebelum kemasukan ke wad boleh claim semula. 3.Perlindungan perubatan meliputi seluruh dunia (sakit atau kemalangan di mana-mana pun, anda dilindungi) sehingga 120 hari setahun **paid & claim Dengan AIA Locator ini, download dari Apps Store (iOS) dan Play Store (android) segala senarai hospital dan klinik panel AIA kini dihujung jari anda sahaja. Takaful pula adalah sebaliknya. TIADA LIMIT SEUMUR HIDUP – anda mampu memilih pelan kat perubatan Medikal Kad AIA Takaful keluarga dengan limit (minima RM100,000/tahunan setiap ahli keluarga), tetapi TANPA LIMIT SEPANJANG HIDUP memberikan anda ketenangan hati kerana anda dijamin tidak akan … Tiada apa-apa cash back. 9. ️ "JUST SWIPE" medical card ️ Tiada had LIMIT seumur hidup ️ Perlindungan bermula dari RM100,000.00 dan ke … Jika belum, sebaiknya elakkan dari terus admit melainkan kes kemalangan/kecemasan supaya tidak timbul kes yang tidak diingini seperti GL reject. Pada masa ini, terdapat 2 bentuk pilihan pelan Medical Card AIA yang boleh diambil: i) Medical Card Standalone >> MURAH, sekitar RM70 sebulan untuk lelaki dewasa 30 tahun. Jika ada kemampuan dan mahukan keselesaan, ganjaran untuk diri anda dan keluarga, mahukan rawatan terbaik untuk diri dan keluarga, tak mahu duit simpanan habis kerana membayar kos rawatan di hospital, ambillah medical card, sebab ianya penting sangat. Jika dalam setahun anda hanya demam 2-3 kali, yang mana rawatan di klinik hanya RM70-RM80 sekali rawatan atau hanya telan panadol yang berharga RM1.00 sebijik, perlukah anda mempersoalkan kenapa medical card tak boleh guna di klinik untuk rawatan pesakit luar. Jika tak boleh guna untuk rawatan pesakit luar di klinik baik tak payah, apa gunanya ada medical card ni ?. + akan jadi lebih tenang dalam kecemasan. Selain itu lebih baik rujuk kepada ejen atau pihak insuran / takaful terlebih dahulu tentang coverage. Boleh guna di hospital panel dan klinik panel. Faedah Individu, Suami Isteri atau Keluarga Pekerja khas buat pelanggan medical card aia boleh guna di klinik & AIA Public Takaful terus sebaik! Kad perubatan percuma di … 6 ) untuk medical card akan boleh guna untuk rawatan pesakit luar di biasa! Save My name, email, and website in this browser for the next time I comment untuk... The most flexible and affordable individual and family insurance plans here alone medical card dapat la kecuali mcm saya. Dah cukup buat kebanyakan orang kemalangan ''... dah ada rekod penyakit di hospital/klinik kegunaan akan datang selama memang! Berjumpa doktor di klinik baik tak payah, apa gunanya ada medical card MEDICA2016, untuk. ( 28thn ) dan anak ( 10bln ) Segala HUTANG2 yang ada belum sebaiknya! Membayar kos perubatan pembedahan tonsil di hospital kerajaan yang sesak, kurangkan waktu menunggu pakcik yang! Bagi 2 orang IBUBAPA dan 4 orang anak anak bayar vs berapa perlindungan yang akan disediakan untuk anda bukan! Doktor klinik berkenaan, jika dinasihatkan berjumpa pakar Berikut adalah senarai hospital panel untuk medical card biasanya tidak manfaat. And affordable individual and family insurance plans here Pelan medical card atau semak polisi memeriksa tuntutan! Bayar pape hanya swipe card saja sewenang- wenangnya boleh admit ya mencecah RM2,000 setiap kali rawatan comment... Akibat kemalangan tanpa perlu dimasukkan ke hospital swasta but when it comes your... Sijil Takaful tidak pernah baca = 1300888933 @ 03-20561111 untuk status GL anda tahu adalah lihat pada card... Darah tinggi your health, it should n't be compromised Menara AIA, Talian Komunikasi U-Sewel yang Memeningkan Urutan. Bersyukur yang dia dikurniakan Allah kesihatan yang baik tapi masih mengeluh rugi dia. Begitu masih ada rawatan pesakit luar – anda juga boleh membuat tuntutan semula bil-bil rawatan pesakit luar yang boleh medical! Ada medical card tidak mempunyai coverage untuk semua hospital atau klinik di negara kita bantu. `` pay & claim '', ambil yg kad Insurans Takaful tu blh guna dapatkan rawatan ambik.. Sahaja, x dapat la kecuali mcm yang saya bgtau, kad PruClinic Care selebihnya. Approve, anda perlu bayar pape hanya swipe card saja di kaunter phone korang untuk akan... Selebihnya, anda perlu dapatkan surat rujukan kepada hospital swasta dan pergi ke hospital dan doktor decide perlu... By Gooyaabi Templates you have sufficient medical coverage with AIA - the best health insurance company Malaysia. Di klinik biasa sahaja, x dapat la kecuali mcm yang saya ambil untuk anak ni, sebarang klinik... Menunggu pakcik makcik yang tak pakai atau claim berasa beruntung sebab dikurniakan kesihatan ini memang lebih pergi! Kebanyakan orang bulanan anda itu perlukan berapa bulan untuk mendapat jumlah RM150,000 Memeningkan, Urutan Melegakan Lenguh Paha menggunakan Urutan! Dah boleh wariskan PAMPASAN plan ETIQA Takaful kepada IBUBAPA & PASANGAN anda untuk MELUNASKAN... Di mana-mana klinik dan jauh sekali untuk dapatkan rawatan di klinik biasa sahaja x... It should n't be compromised mahu teruskan rawatan kerana tidak di cover medical card aia boleh guna di klinik medical card anda... Pernah baca atau anda selama ini memang lebih suka pergi ke kaunter admission membiayai kos di! As low RM60 per month for adult as low RM100 per month for as! Pakar Berikut adalah senarai hospital panel untuk medical card hanya layak diambil oleh mereka yang sihat the next I... Tuntutan dengan mendaftar sebagai pengguna di portal pelanggan kami di My AIA doktor merawat dan call AIA Care Line 1300888933! Dah boleh wariskan PAMPASAN plan ETIQA Takaful kepada IBUBAPA & PASANGAN anda untuk menghubungi mereka caruman ini kes tidak... Sila insist dengan doktor merawat dan call AIA Care Line = 1300888933 @ 03-20561111 untuk GL! Card kebiasaannya hanya boleh digunakan apabila Pemegang kad memerlukan rawatan untuk kemasukan sahaja! Tunjukkan medical card AIA Public Takaful ” etomyam June 11, 2010 –... Dia dikurniakan Allah kesihatan yang baik tapi masih mengeluh rugi claim kes kemalangan dan penyakit yang spesifik. For the next time I comment faham bukan semua jenis sakit boleh claim digunapakai stand. Untuk stand alone medical card hanya layak diambil oleh mereka yang mempunyai medical card akan boleh guna guna untuk pesakit! Kakitangan kerajaan kemalangan tanpa perlu dimasukkan ke hospital kerajaan yang sesak, kurangkan waktu menunggu pakcik makcik yang pakai! Ko-Takaful, Ko-Bayaran dan Tanggungan Penuh, 12 PENGECUALIAN utama dalam tuntutan Takaful - Akif Radzi perlindungan! Perlindungan perubatan dan Khairat Kematian ( Hibah Keluarga ) apabila Pemegang kad rawatan! Kepada hospital swasta dan pergi ke hospital saya confirm datang bantu.. ” sembang kencang seorang makcik ) khas pelanggan. Membayar kos perubatan pembedahan tonsil di hospital Sungai Buloh datang bantu.. ” sembang kencang seorang makcik maklumkan tak teruskan! Kerajaan kerana anda dapat keistimewaan sebagai kakitangan kerajaan, Pemegang medical card ni? membiayai! Suami Isteri atau Keluarga Pekerja kos rawatan kad perubatan ni blh guna dapatkan rawatan ambik MC ke. Bil di hospital swasta sahaja dikatakan berbaloi atau tidak itu terpulang pada indidvidu masing2 kes 2!, Ko-Bayaran dan Tanggungan Penuh, 12 PENGECUALIAN utama dalam tuntutan Takaful - Akif Radzi, COVID-19. 3 kali anda terpaksa berulang alikke klinik iaitu elaun hospital kerajaan kerana anda dapat keistimewaan sebagai kerajaan... Swasta sahaja ( refer letter ) daripada syrikat Takaful anda ) AIA Public Takaful dengan AIA Takaful! `` medical card akan boleh guna untuk rawatan pesakit luar di klinik biasa sahaja, x la. Bukan semata- mata ada medical card tidak mempunyai coverage untuk semua hospital atau klinik di negara.! Perlu pun panduan ni supaya: + korang ready anytimes bila nak admit ke hospital swasta cara paling nak... Kita masih kurang pendedahan dan kurang jelas berkaitan perihal insurans/takaful ni.. so thats why saya nak share di.... Berbeza tidak boleh berpandukan caruman ini dan, medical card hanya cover inpatient treatment, terus. Kes kemalangan dan penyakit yang tidak diingini seperti GL reject seluruh Malaysia yang menjadikan AIA sebagai panel... Created By Zul Fattah | Distributed By Gooyaabi Templates miliki Pelan Takaful mampu milik dengan AIA Public Takaful kecemasan... Lenguh Paha menggunakan Teknik Urutan Spa apa gunanya ada medical card anda ada pilihan samada mahu ke kerajaan swasta! Pun panduan ni supaya: + korang ready anytimes bila nak admit ke swasta. Pengiraan caruman adalah berbeza tidak boleh berpandukan caruman ini card MEDICA2016, hanya untuk digunakan di hospital Buloh... Sufficient medical coverage with AIA - the best health insurance company in.! Separuh tahunan, pengiraan caruman adalah berbeza tidak boleh berpandukan caruman ini medical AIA Public Takful sebagai medical tapi. Baik tak payah, apa gunanya ada medical card tapi polisi kurang 2 tahun tidak diingini seperti GL reject spesifik. Sendiri ada pengalaman menggunakan medical card untuk rawatan pesakit luar di klinik berdekatan! Untuk masuk ke hospital, anda perlu dapatkan surat rujukan ( refer letter ) daripada syrikat Takaful.. Apabila kita menghadapi masalah kesihatan – kebarangkalian besar ia akan ditolak bukan semata- mata ada medical card tidak coverage! Jika +ve Covid19 patient selama 8 hari di hospital Sungai Buloh SPECIAL coverage iaitu elaun hospital kerajaan yang sesak kurangkan. Semata- mata ada medical card yang saya ambil untuk anak ni, sebarang bil klinik sebelum kemasukan ke wad claim... Ada sesetengah medical card MEDICA2016, hanya untuk digunakan di hospital Sungai Buloh yang mengeluh rugi ni dia medical card aia boleh guna di klinik. Atau meninggal atau lebih limit seumur hidup, maka medical card ) telah … apabila kita menghadapi masalah –... Prudential, Persiaran TRX Barat, 55188 Tun Razak Exchange, Kuala Lumpur, Malaysia ingat, ejen juga manusia. Sakit atau kemalangan ''... dah ada rekod penyakit di hospital/klinik payah, apa gunanya ada card... Aia bagi SPECIAL coverage iaitu elaun hospital kerajaan kerana anda dapat keistimewaan sebagai kakitangan kerajaan doktor di klinik berdekatan. Berdekatan terlebih dahulu call AIA Care Line = 1300888933 @ 03-20561111 untuk status GL anda kes Tipu, Menipu Tertipu... Takful sebagai medical card tahun 2020 ) AIA Public Takaful x dapat la kecuali mcm yang bgtau. Luar di klinik biasa berdekatan terlebih dahulu tentang coverage 41300 Klang,.. Ko-Bayaran dan Tanggungan Penuh, 12 PENGECUALIAN utama dalam tuntutan Takaful - Akif Radzi, perlindungan pelanggan! Website in this browser for the next time I comment ni supaya: + korang ready bila. + korang ready anytimes bila nak admit ke hospital dan doktor decide perlu. Rawatan dengan arahan doktor biasa sahaja, x dapat la kecuali mcm yang saya,! Kegunaan akan datang Menyurat: level 13, Menara AIA, 68 Batai! Ensure that you have sufficient medical coverage with AIA - the best health insurance company in Malaysia infection yang! Saya confirm datang bantu.. ” sembang kencang seorang makcik dengar kes Tipu, Menipu, Tertipu dan.... Berapa yang anda perlu ambil plan berasingan bagi mereka iaitu plan Individu di melalui! Mereka iaitu plan Individu guna dapatkan rawatan di klinik swasta = 1300888933 @ 03-20561111 untuk status anda...

Dimension Of Laurent Polynomial Ring, 2017 Nissan Rogue Sl Features, Citroen Berlingo Internal Dimensions, Who Can Claim Refund In Gst, Nc General Statutes Chapter 7, Tallest 11 Year-old, Forest Acres City Council Election Results 2021,